Sizleri Şule Nur Orhan ve Meriç Mavi’nin 16 Haziran 2023, Cuma günü saat 19:00’da “Afet sonrası kolektif travma ve WHR Saha çalışmaları” başlıklı sunumuna davet etmekten mutluluk duyuyorum.
Bu sunum Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleşecek olan “Afette Toplum, Sağlık ve İnsan” çevrimiçi konferans dizisinin bir parçasıdır.
Zoom linki: https://eu02web.zoom.us/j/9259179927?pwd=cXlyVFNIbExyL2Y0NmlnYnAydlRhdz09
Not: Katılım herkese açıktır. Kayıt gerekmemektedir.
Sunum özeti
Deprem, sel, çığ gibi doğal afetlerde ve savaş, terör, istismar vb. olaylarla ilgili kitlesel travmalarda bedensel olarak yaralanmalar ile birlikte ruhsal olarak yaralanmalarda mevcuttur ve göz ardı edilmemelidir. Travmatik olaylar sonrasında bireyler oluşan bedensel ve ruhsal hastalıklar nedeniyle rutinlerine, günlük yaşamlarına uzun süre dönemeyebilirler. Bireyler afetler sonrası psikolojik travmaya ek olarak pek çok ekonomik, sosyal ve yasal sorunla da karşılaşabilirler. Bu sorunlar ruhsal yaralanmaları derinleştirebilir. Afetler sonrası ortaya çıkan koordinasyonsuzluğun ancak farklı disiplinlerin, farklı meslek gruplarının ve STK’ların insani değerleri esas alarak bir araya gelmesi, dayanışma içeresinde hareket etmesi ile iyileşebileceği ve afet öncesi önleyici çalışmaların önemi gözlemlenmiştir. Ayrıca disiplinler arası dayanışmaya sadece afetler ve travmatik olaylar sırasında değil her zaman ihtiyaç duyulduğu gerçeği ile bundan sonra ele alınacak çalışmalar farklı meslek gruplarının dayanışma kapsamında afet öncesi, afet sırasında ve afet sonrası dönemde birlikte hareket etmesi kitlesel travmalar için önleyici çalışma olarak vurgulanabilir.
Şule Nur Orhan Yeditepe Üniversitesi Psikoloji ve North Carolina Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü eş zamanlı bitirdikten sonra, yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında tamamlamıştır. Tezinde Harvard Üniversitesi’nden D. Hinton’ın “Culturally Adapted, Somatic-Focused CBT (CA CBT) for PTSD” tedavi protokolünün Türk kültürüne adaptasyon ve uygulama çalışmasını yürütmüştür. Şu anda, World Human Relief/Uluslararası İlişki ve Aile Çalışmaları Program koordinatörlüğü yapmaktadır.
Meriç Mavi İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirdikten sonra Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans programını tamamlamıştır. 2015 yılında Adana Acıbadem Hastanesi’nde başlayan iş hayatı Tarsus Medicalpark ve MMT Amerikan Hastaneleri gibi kuruluşlarda devam etmiştir. Hastane düzeninde hematoloji ve onkoloji bölümünde tedavi alan hastalarda holistik yaklaşımın etkilerine tanıklık etmiştir. Şuan Mersin’de olan kendi ofisinde ve online platformda danışan görmektedir.